B A P   w o o n   w e r k   v e r e n i g i n g

 

Het pand Mauritskade 23 is in 1982 toegewezen aan de BAP. De BAP vertegenwoordigt een groep mensen die woonden in de Bakkerstraat, Amstel, Paardenstraat. Deze groep bestond voornamelijk uit kunstenaars: beeldhouwers, schilders, een keramist, fotograaf, musici. De huizen waarin zij woonden waren "onbewoonbaar" verklaard, maar door veel eigen enthousiasme en creativiteit omgebouwd tot "paleisjes": daken werden gerepareerd, betonvloer gestort, riolering gelegd, veel puin geruimd. Als een huisje min of meer gereed was kwam er wel weer een nieuw persoon: "zou ik hier ook kunnen wonen?". "nou nee, we denken niet". Maar die wist van het volgende krot toch ook nog wel weer iets te maken.

Toen de hele groep moest vertrekken vanwege bouwplannen van de gemeente kregen zij het pand aan de Mauritskade 23 als vervangende woon- werkruimte toegewezen. Het pand werd casco gehuurd; de gemeente zorgt voor de buitenkant en de bewoners voor de binnenkant. Binnen moest in de eerste plaats zeer veel gebeuren voor gemeenschappelijk gebruik: gasleiding, waterleiding, elektriciteit, douches enz. enz. Buiten werd de "speelplaats" een tuin met fietsenstalling en er kwam zelfs een geveltuin. Daarnaast moest ieder voor zich van een lokaal een geschikte woon- werkruimte maken. Het is een project wat nooit eindigt: vorig jaar is een groepje iedere zaterdag aan het werk geweest om de hal van een nieuw verfje te voorzien. Er wordt nog steeds verbouwd: het kan altijd beter/mooier.

In de loop der jaren zijn wat mensen vertrokken en nieuwe mensen komen wonen. De huidige bewoners van de Mauritskade 23 schilderen, hakken in steen en hout, boetseren, glazuren, lassen, fotograferen, maken muziek (- instrumenten) , installaties, performances, treden op, exposeren enz. enz. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .